Hrišćanski izviđači na Paliću
februar 11, 2010
Sokolovi primljeni u izviđače
februar 24, 2010
Prikaži sve

Pathfinder-i na kampu u Bačkoj palanci

U junu mesecu 2009. godine u Bačkoj Palanci organizovan je letnji kamp za decu i omladinu u trajanju od 5 dana. Kamp je bio veoma uspešan i organizovan. Teren je bio nekoliko dana ranije pripremljen i očišćen, postavljen je toalet-kako to priroda dozvoljava i kamperska pravila propisuju, obezbedjena su drva za logorsku vatru i izvršena nabavka svih potrebnih namirnica.Vodje kampa pridržavale su se svakodnevnog, propisanog programa, počevši od jutarnjeg proučavanja i molitve preko jutarnje gimnastike. Vodje su bile Mario Dinulović, Aleksandar Židai i pastor Vlado Havran. Čitav dan bio je unapred isplaniran od aktivnosti koje smo sami organizovali pa do gostiju koji su nam prenosili svoja znanja. Jelovnik je takodje bio isplaniran i svi učesnici kampa učestvovali su u pripremanju hrane. Svaki kamper imao je svoje dnevne dužnosti što je podrazumevalo pranje sudja na ekološki način, postavljanje ili sredjivanje trpeze, dobavljanje sitnih drva za vatru i slične dužnosti, kao i vodjenje jutarnjeg proučavanja. Na samom početku učesnici kampa položili su zakletvu zasnovanu na hrišćanskim principima očuvanja prirode i ponašanja u zajednici. Obećali su da će prirodu čuva,i a svoje drugare poštovati i voleti kao sebe same i prema njima se tako i ponašati.

Deca su mogla da nauče kako sama od materijala iz prirode i još nekih priručnih materijala izrade različita skloništa, učili su na koje sve načine se može zapaliti vatra i koji su najbolji načini da se postave drva za vatru kako bi se vatra uspešno razgorela. Učestvovali su i u raznim igrama, jedna od igara je bila igra „Lovci i lisice“ gde smo kroz igru utvrđivali izviđačke znakove koje smo već radnije u nastavi naučili. Tako je jedna grupa postavlaja znakove a druga grupa ih je tražili po tim znakovima. Posle predavanja o flori i fauni koje je održao ekolog Popović, deca su učestvala u igri „Lov na dragocenosti iz prirode“ gde su na papiru dobili pojmove koje treba da pronađu – listove, gnezda, sveće, itd. Igra je bila izvanredna i vrlo uspešna jer su obe čete obavile sve zadane zadatke.

Svake večeri zapalili bismo logorsku vatru pokraj koje bismo razmenjivali iskustva, proslavljali Boga u pesmi ili čitali iskustva naše braće i sestara koji su odlazili u divlje i neistražene predele planete kako bi preneli poruku Jevanđelja.

Kao gosta imali smo radio amatera Novicu Koledina koji nas je uputio u Morzeovu azbuku, ručnu izradu Morzeovog telegrafa i osnovne principe komunikacije pomoću radio talasa. Gost nam je bio i Zoran Popović, ekolog i lovac(isključivo na životinje koje su štetočine poput lisice) koji nam je govorio o vrstama životinja koje nastanjuju šumu koja je bila oko nas kao i šire stanište BP opštine. Takodje nam je govorio o pravilnom ponašanju u prirodi kako bi se ona što više očuvala i zaštitila. Brat Božidar Dmitrović bio je naš gost kao iskusni izviđač i preneo je na nas svoje poznavanje čvorova i komunikacije signalima-zastavicama. Brat Dragan Rakić i njegova supruga Jana naučili su sve kampere kako da pripreme i ispeku beskvasni, integralni hleb i zajedno sa svima nama pesmom su proslavljali Tvorca divne prirode u kojoj smo se nalazili.

Na kampu je bilo oko 20 učesnika od kojih i troje dece naših prijatelja.

Utiske je veoma teško preneti i naši kamperi ili pathfinder-i se već unapred raduju sledećem susretu koji je planiran za mesec jun 2010. godine.