Izviđački kamp u Trojacima – Makedonija

Merkati primljeni u izviđače
april 25, 2010
HILK 2010
oktobar 12, 2010
Prikaži sve

Izviđački kamp u Trojacima – Makedonija


Svakog jutra, u podne, uveče i kada god je bilo nekih aktivnosti, malo, ali predivno mesto Trojaci, blizu grada Prilepa, sedam dana, od 20. do 26. juna, odjekivalo je izviđačkim uzvikom: „Uvek spremni!” Niko nije morao ništa više da govori, jer se na licu svih izviđača lako moglo pročitati da su srećni i ponosni što na svojoj izviđačkoj odeći nose oznaku „Hrišćanski izviđač! Volim: Boga, ljude, prirodu!” Kao jedna mala vojska, oko 70 mladih izviđača – poletaraca, skauta i vođa – stajali su svakog jutra i večeri ispred zastave koju su svečano podizali i spuštali, objavljujući da će svoje obaveze i dužnosti verno ispunjavati.

Vođe izviđača imali su pune ruke posla. Svaki detalj je morao da bude organizovan. Posle redovnog doručka sledilo je jutarnje bogosluženje, a zatim duhovni deo u kom su deca izvlačila određene pouke i zaključke. Onda bi usledilo vreme za zajedničke igre.

Svakog dana se održavala radionica gde su izviđači crtali svoje zastave, učili kako da ispravno podignu šatore, kako da se orijentišu u prirodi, da vezuju razne čvorove, da uče kako da se hrane u prirodi, da se penju pomoću kanapa, kako da ukažu prvu pomoć i razne druge stvari.

Posle svih radnih zadataka imali smo večeru i večernje bogosluženje nakon toga. Svake večeri pre spavanja bile su organizovane razne zanimljivosti kako za mlađe, tako i za starije.

Jedna od većih akcija bio je i pohod. Tokom pohoda izviđači su imali priliku da uživaju u prirodi koju je Bog za sve nas stvorio, a posebno su bili iznenađeni, ali i srećni, kada su idući stazom pronašli puno šumskih jagoda. Možete samo zamisliti kakvi su t trenutci bili! Ne samo što je trebalo da sačuvaju okolinu čistom i da razviju ekološku svest za očuvanje životne sredine, nego su imali priliku da uživaju i u Bozjim blagodetima!

Takođe, izviđači ovog kampa su polagali razne veštine koje su učili na ovom kampu, a polaganje je ukjlučivalo vezivanje čvorova, orijentacija u prirodi, prva pomoć, poznavanje kampovanja i prehrana u prirodi.

U petak smo organizovali Agape večeru na posebno pripremljenoj trpezi, sa mnogo upaljenih sveća i divno aranžiranih sezonskih plodova. To je bilo veče međusobne ljubavi i pesme, kada su svi učesnici kampa otvorili svoja srca i iskazali Bogu sve svoje iskrene želje i veliku zahvalnost.

Kada je osvanula subota, sa velikim brojem posetilaca koji su došli na subotno bogosluženje u prirodi, uživali smo u dramskom prikazu, pesmama i ostalom programu duhovne sadržine. U subotu uveče izviđači su se okupili oko logorske vatre, pevajući na slavu Bogu i razgovarajaći o važnim temama koje se tiču svakodnevnog života.

Poslednji dan bio je rezervisan za pakovanje i sređivanje kampa. Zahvalni, srećni i puni utisaka, otišli smo svojim domovima noseći sa sobom nadu i neskrivenu radost što smo mogli biti deo ovog predivnog iskustva!

Vančo Trajkovski