Obuka vođa izviđača na Balkani, BIH

HILK 2016 – Smederevska Palanka
8 маја, 2017
Računajte na mene – izviđački kamp 2023 – Šopron u Mađarskoj
23 јула, 2022

Kako biste definisali entuzijazam? Najjednostavnije rečeno, entuzijazam predstavlja oduševljenje, odnosno ushićenost nekom idejom ili idealom. Etimologija nas uči da termin entuzijazam potiče od grčkih reči en i theos, što u prevodu znači u Duhu. Možda bi ovo bio i najbolji opis onoga što je motivisalo ljude iz četiri različite države da dođu na jezero Balkanu u Bosni i Hercegovini u periodu od 17. do 20. januara na obuku vođa odreda Hrišćanskog izviđačkog saveza (HIS) Jugoistočne evropske unije.

„Entuzijazam je tu da ga izgrađujemo jedni kod drugih i da ga podbunjujemo“, rekao je Ivan Popović, vođa HIS-a i organizator ove obuke koja je bila namenjena onima koji su do sada bili vođe izviđačkih odreda, ali i onima koji žele da pokrenu odrede u svojoj lokalnoj crkvi ili regionu.

Da je entuzijazam zaista prisutan videlo se i tokom žustrih diskusija koje su pratile predavanja na teme istorije izviđaštva, organizacije i vođenja izviđačkog odreda, planiranja rada tokom jedne izviđačke godine, razumevanja razvoja dece i mladih i faza razvoja vere koje su prezentovali Nataša Mihajlović, Brankica Zelenkapić, David Šili, Elvis Niculović i Ivan Popović.

„Mi ne znamo mnogo, ali smo tu da zajedno učimo jedni od drugih“, rekla je Brankica Zelenkapić, blagajnik HIS-a.

„Vođe treba da se obučavaju i razvijaju kako bi mogle da vaspitavaju i poučavaju decu čije je odrastanje danas daleko teže nego ranijim generacijama i zato su nam ovakvi sastanci neophodni. U kontekstu ovoga ne možemo prenaglasiti duhovnost kao najvažniju osobinu jednog vođe“, naglasio je Ivan Popović, a sa njim su se složili svi prisutni.

Tokom ovog vikenda planirane su i aktivnosti za narednu godinu koje obuhvataju usklađivanje sa planom i programom Izviđačkog kluba na svetskom nivou, pripremu i štampanje udžbenika koji će pomoći vođama u radu, održavanje Izviđačke subote i takmičenja iz poznavanja Biblije tzv. Izviđačkog biblijskog iskustva 14. marta u Beogradu, letnjeg kampa (HILK) kao i sledeće zajedničke obuke.

Da ovo nije bio samo jednokratni događaj i da entuzijazma ne ponestaje dokazuje i gotovo svakodnevna komunikacija vođa unutar Viber grupe.

Hrišćanski izviđački savez postoji već deset godina i tokom tog perioda oformljen je veliki broj odreda od kojih su neki bili aktivni u kontinuitetu dok su drugi imali svoje uspone i padove, održavani su letnji kampovi i obuke, a kao rezultat toga veliki broj mladih i dece je imalo priliku da se druži, upoznaje lepote prirode i uči zanimljive i primenljive veštine, a sve sa motom „Volimo Boga, ljude i prirodu“.

Ukoliko želite da se pridružite izviđačima ili da osnujete odred u vašoj sredini pozivamo vas da „budete slobodni i hrabri“, a više o izviđačima možete da saznate na www.hriscanskiizvidjaci.org.

 

Alma Bosnić, sekretar HIS-a