Obuka vođa izviđača na Balkani, BIH

HILK 2016 – Smederevska Palanka
8 маја, 2017
Prikaži sve

Obuka vođa izviđača na Balkani, BIH

Kako biste definisali entuzijazam? Najjednostavnije rečeno, entuzijazam predstavlja oduševljenje, odnosno ushićenost nekom idejom ili idealom. Etimologija nas uči da termin entuzijazam potiče od grčkih reči en i theos, što u prevodu znači u Duhu. Možda bi ovo bio i najbolji opis onoga što je motivisalo ljude iz četiri različite države da dođu na jezero Balkanu u Bosni i Hercegovini u periodu od 17. do 20. januara na obuku vođa odreda Hrišćanskog izviđačkog saveza (HIS) Jugoistočne evropske unije.

„Entuzijazam je tu da ga izgrađujemo jedni kod drugih i da ga podbunjujemo“, rekao je Ivan Popović, vođa HIS-a i organizator ove obuke koja je bila namenjena onima koji su do sada bili vođe izviđačkih odreda, ali i onima koji žele da pokrenu odrede u svojoj lokalnoj crkvi ili regionu.

Da je entuzijazam zaista prisutan videlo se i tokom žustrih diskusija koje su pratile predavanja na teme istorije izviđaštva, organizacije i vođenja izviđačkog odreda, planiranja rada tokom jedne izviđačke godine, razumevanja razvoja dece i mladih i faza razvoja vere koje su prezentovali Nataša Mihajlović, Brankica Zelenkapić, David Šili, Elvis Niculović i Ivan Popović.

„Mi ne znamo mnogo, ali smo tu da zajedno učimo jedni od drugih“, rekla je Brankica Zelenkapić, blagajnik HIS-a.

„Vođe treba da se obučavaju i razvijaju kako bi mogle da vaspitavaju i poučavaju decu čije je odrastanje danas daleko teže nego ranijim generacijama i zato su nam ovakvi sastanci neophodni. U kontekstu ovoga ne možemo prenaglasiti duhovnost kao najvažniju osobinu jednog vođe“, naglasio je Ivan Popović, a sa njim su se složili svi prisutni.

Tokom ovog vikenda planirane su i aktivnosti za narednu godinu koje obuhvataju usklađivanje sa planom i programom Izviđačkog kluba na svetskom nivou, pripremu i štampanje udžbenika koji će pomoći vođama u radu, održavanje Izviđačke subote i takmičenja iz poznavanja Biblije tzv. Izviđačkog biblijskog iskustva 14. marta u Beogradu, letnjeg kampa (HILK) kao i sledeće zajedničke obuke.

Da ovo nije bio samo jednokratni događaj i da entuzijazma ne ponestaje dokazuje i gotovo svakodnevna komunikacija vođa unutar Viber grupe.

Hrišćanski izviđački savez postoji već deset godina i tokom tog perioda oformljen je veliki broj odreda od kojih su neki bili aktivni u kontinuitetu dok su drugi imali svoje uspone i padove, održavani su letnji kampovi i obuke, a kao rezultat toga veliki broj mladih i dece je imalo priliku da se druži, upoznaje lepote prirode i uči zanimljive i primenljive veštine, a sve sa motom „Volimo Boga, ljude i prirodu“.

Ukoliko želite da se pridružite izviđačima ili da osnujete odred u vašoj sredini pozivamo vas da „budete slobodni i hrabri“, a više o izviđačima možete da saznate na www.hriscanskiizvidjaci.org.

 

Alma Bosnić, sekretar HIS-a