Nove veštine
april 23, 2013
Master Gajd (MG) program je počeo sa radom
decembar 4, 2014

Master-Guide-Flag-Gold-colorDragi Poletarci, Izviđači, omladino i uopšte svi koji vole da rade sa decom i omladinom. Zaista mi je drago što mogu da najavim da sa novom izviđačkom godinom počinjemo i sa Master Gajd programom (Master Gajd na engleskom jeziku znači glavni vodič, odnosno majstor u vođenju).
Master Gajd program je jedan od programa za rukovodstvo koji Odeljenje Službe Mladih pri Generalnoj Konferenciji koristi da trenira ljude za Omladinsko Rukovođenje. Ono je „doktorat na terenu“ od omladinske službe. Ne možeš položiti za Master Gajda a da nisi pohađao barem jedan Osnovni Trening za Vođe (OTV).


Master-Guide-Camp-2013-interest-smallMaster Gajd je ekspert, savetnik i promoter za poletarce i izviđače.
Kao takav, https://www.cialispascherfr24.com/commander-cialis-suisse/ MG (Master
Gajd) NIJE izviđački program, to je program Rukovodstva Službe Mladih. Pohađanjem programa Master Gajd ne znači da treba da se stane sa sticanjem činova i veština u službi izviđača ili poletaraca, čak šta više je poželjno da se paralelno nastave programi.

Pohađanjem ovog programa, možete imati jedan od najsavremenijih razvojnih programa za službu mladih u Hrišćanskoj Adventističkoj Crkvi. Ovaj koncept koristi program Master Gajda kao osnovu za rukovodstvo službe mlađe omladine i pomaže u tome da se održe vođe mladih u formi, informisani i fokusirani na ono zašto se uopšte ovim bavimo.

Manequin for uniform Master Guide (180 x 540)Master Gajd program obuhvata tri stepena. Prvi je Master Gajd, drugi je Nagrada Izviđačkog Rukovodstva (PLA) i treći je Nagrada Naprednog Izviđačkog Rukovodstva (APLA, odnosno Nagrada Izviđačkih Instruktora – PIA).

Za sada, narednih godina, fokus će nam biti na prvom stepenu – Master Gajd. Taj program se pre svega fokusira na lični duhovni život i rast. Opšte rukovodstvene sposobnosti su zatim ugrađuju u jačanje tih sposobnosti, koje su posebno fokusirane na vođenje omladine u Bogom određene oblasti razvoja: razumevanje Božjeg sveta prirode, služba svedočenja, službu drugima i životni stil koji podstiče zdrav život.

Kao što je jednom prilikom jedan crkveni vođa rekao: „Ne možeš podučiti ono što ne znaš, ne možeš voditi tamo gde nećeš ići.“ Kao vođe mi moramo biti dobri ne samo u citiranju teorije ukoliko očekujemo da vidimo napredak sa našom službom mladima; mi moramo živeti ono što govorimo i da to i prikažemo.

923193_585694434787879_481793011_nZa sada smo napravili prve korake i u toku su pripreme materijala i instruktora za program master gajda. Čim budemo imali nove informacije o datumu otvaranja ovog programa, obavestićemo vas. Za sada ono što možete znati je da se na taj program možete upisati sa 16 godina a završiti sa barem 18 godina, da traje od godinu dana do tri godine (samo za taj prvi stepen – Master Gajd) ida će zahtevati dosta čitanja, izučavanja, pohađanja seminara i prevazilaženja samog sebe.

P.S: Krenite već sada sa fizičkim vežbama.